Bezoek ook Vestia Warmtetechniek
Accessoires schoorsteenkap

Rookkanaal houtstook

Een houtgestookte kachel of haard vereist een verticaal rookkanaal. Dit afvoerkanaal moet naar boven worden afgevoerd en ongeveer 50 centimeter boven de nok uitsteken. Zo kunnen rookgassen goed worden afgevoerd, zonder overlast voor de omgeving. Bovendien is het nodig voor de trek in de schoorsteen en het voorkomen van terugslag van rook.

Is het niet mogelijk om een rookkanaal binnenshuis aan te leggen, dan mag het rookkanaal ook in de gevel uitmonden en langs de muur tot boven het dak leiden. Omdat je woning dan zichtbaar verandert aan de buitenzijde, is hiervoor een aanvraag bij de gemeente nodig. 

Kom voor installatiemogelijkheden, advies of benodigdheden gerust bij ons binnen.

Controleren schoorsteen

Beschikt je woning al over een schoorsteen of rookkanaal, dan betekent dit niet automatisch dat deze geschikt is voor een nieuwe haard of kachel. 
Het is daarom belangrijk en goed om aandacht te hebben voor het volgende:

Rookkanaal controleren

Rookkanaal controleren

Laat het aantal bochten, de diameter, de hoogte en de staat van het rookkanaal controleren door een vakman. Dit is van belang voor de veiligheid.

Rookkanaal vegen

Rookkanaal vegen

Houd er rekening mee dat je het rookkanaal van een houtkachel één keer per jaar schoon laat maken om goed en veilig te blijven stoken.

Hoogte rookkanaal

Hoogte rookkanaal

​Het afvoerkanaal moet +/- 50 cm. boven de nok van het dak uitsteken. Laat je goed informeren in geval van lage aanbouw of veranda.