De kunst van het stoken

We gaan ervan uit dat je onvoorwaardelijk en optimaal wilt kunnen genieten van je eigen houthaard of houtkachel en bovenal het milieu niet wilt belasten.

Een goede trek in het rookkanaal, goed hout, ervaring en handigheid in het stoken zijn een pré.

We helpen je graag op weg met juiste stooktips. Maar loop ook gerust binnen in onze showroom, zodat we je daar volledig kunnen voorzien van praktische uitleg en advies.

Gebruik droog hout

Haardhout moet volledig worden verbrand daarom dient hout zo droog mogelijk zijn (droogtijd; 2 jaar). De verbranding is dan CO2 neutraal.

Gebruik schoon hout

Bewerkt hout, zoals geverfd, geolied, geïmpregneerd of harshoudend hout is zeer slecht voor een haard, rookkanaal en het milieu.

Gebruik aanmaakblokjes

Gebruik aanmaakhoutjes/-blokjes bij het aansteken. Zo ontsteekt het hout snel en warmt het rookkanaal snel op.

Luchtschuif open bij aansteken

​Sluit de deur en zet de luchtschuif open voor extra zuurstof. Zo regel je de verbranding in je haard en voorkom je gevaarlijke situaties.

Goed doorstoken

​Een hoge stooktemperatuur zorgt ervoor dat het rookkanaal schoon blijft. Geef je haard de tijd om goed warm te worden.

Bijvullen? Luchtschuif open

​Zet de luchtschuif open alvorens de kachel te openen. Het voorkomt dat rook je woonkamer intrekt.

Afzuigkap uit

​Een afzuigkap heeft een sterk aanzuigende werking, waardoor rook uit je haard de kamer ingetrokken wordt.

Gebruik stookhandschoen

Omdat vanzelfsprekend de temperatuur in de kachel flink oploopt en daarmee ook de buitenkant van de kachel.

Niet stoken bij mist

Er is onvoldoende trek in het rookkanaal bij mist, windstil weer. Gevolg; slechte verbranding. Belastend voor milieu en je omgeving; rook blijft hangen.