Rookkanaal houtkachel

Wanneer je een houtgestookte kachel of haard wil, moet je er rekening mee houden dat een verticaal rookkanaal is vereist. Dit afvoerkanaal moet naar boven worden afgevoerd en ongeveer 50 centimeter boven de nok van het dak uitsteken. Hierdoor kunnen de rookgassen goed worden afgevoerd, zonder dat de omgeving er last van krijgt. Bovendien is dit nodig voor de trek in de schoorsteen en het voorkomen van terugslag van rook. Als het niet mogelijk is een rookkanaal binnenshuis aan te leggen, kun je het rookkanaal ook in de gevel laten uitmonden en langs de muur tot boven het dak laten leiden. Omdat je woning dan zichtbaar verandert aan de buitenkant, is hiervoor een aanvraag bij de gemeente noodzakelijk.

Controleren schoorsteen


Als je al over een rookkanaal of schoorsteen beschikt, betekent dit niet automatisch dat deze geschikt is voor een nieuwe haard of kachel. Je wilt natuurlijk niet dat er schoorsteenbranden ontstaan. Het is dan ook goed om aandacht te hebben voor het volgende:

Rookkanaal controleren

Laat het aantal bochten, de diameter, de hoogte en de staat van het rookkanaal controleren door een vakman. Dit is van belang voor de veiligheid.

Rookkanaal schoonmaken

Houd er rekening mee dat je het rookkanaal van een houtkachel één keer per jaar schoon moet (laten) maken om goed en veilig te blijven stoken.

Hoogte rookkanaal

​Het afvoerkanaal moet +/- 50 cm. boven de nok van het dak uitsteken. Laat je goed informeren in geval van lage aanbouw of veranda.